In de grond of in een pot?

Als je van plan bent om je vijgenboom in de grond te planten, kies dan een locatie op het zuiden in de volle zon. Een halve meter van een bakstenen muur op het zuiden is ideaal. Is er niet zo’n plek beschikbaar zorg dan in ieder geval dat de vijgenboom geen Oostenwind vangt. Kan de vijgenboom slecht of helemaal niet tegen vorst, dan moet de boom in de herfst worden gebonden en verpakt. Als u ervoor kiest om de vijgenboom niet "winterklaar te maken" en er komt een koude winter, dan is de kans groot dat de vijgenboom zal afsterven tot op de grond. Als de wortels het overleven, kunnen er nieuwe takken uit de grond groeien en hoogstwaarschijnlijk zul je een of twee seizoenen geen fruit krijgen. Een vorstbestendige vijgenboom uitkiezen is de beste keuze voor Nederlands klimaat als de vijgenboom in de grond staat. Er zijn soorten die uitzonderlijk bestand zijn tegen kou zoals Mischurinska -10 en ook goed produceren in halfschaduw zoals Goutte d’Or.

Heb je minder ruimte, geen plaats in de grond of heb je gewoon liever een vijgenboom in een pot dan is het bijkomend voordeel dat je de boom op een andere plaats kan overwinteren. Ook blijft de boom in een pot (afhankelijk van de grootte van de pot) een stuk kleiner en is de vijgenboom makkelijker in te pakken. Door de vijgenboom in het zeer vroege voorjaar buiten te zetten, heeft hij een langer groeiseizoen en de mogelijkheid van een grotere opbrengst aan vijgen. Zorg er dan wel voor dat de pas geopende knoppen niet aan vorst (3 °C of lager) worden blootgesteld.

Verplanten

We verplanten allemaal in het vroege voorjaar of de late herfst nadat de bladeren zijn afgevallen. Het is de beste tijd om het te doen en zal resulteren in minimale belasting van de boom. Als het nodig is om een vijgenboom vol met bladeren tijdens de warme zomermaanden te verplanten naar een plek in de volle grond, moet dit tijdens een bewolkte periode gebeuren. Houd de vijgenboom goed bewaterd. Schaduw de boom indien mogelijk een week. Als u uw vijg in de zomer in een pot of container plant, moet de pot een week in de schaduw staan zodat de plant kan acclimatiseren.

Voor bomen die in de grond staan, graaf je 's avonds gewoon een gat dat diep genoeg is voor de grootte van de pot, kantel de pot op zijn kant en haal de vijgenboom eruit door de bodem te raken en voorzichtig aan de stam te trekken. Zet de boom met alle aarde uit de pot in het gat en vul waar nodig met het resterende aarde. Verstoor de kluit zo min mogelijk. Begraaf de vijgenboom niet dieper dan in de pot. Het niveau van de aarde in de pot moet overeenkomen met de bovenkant van de aarde in het gat. Geef een paar keer per dag veel water (2-3 dagen) en daarna minder als de vijgenboom herstelt van het verplanten.

Als je de vijgenboom in een pot wilt houden, begin dan 's avonds en vul de pot met de potgrond van uw keuze tot op 5 cm van de bovenkant. Let op! er is veel verschil in de kwaliteit van potgrond. Graaf een gat dat groot genoeg is voor de vijg. Haal de boom uit de pot, zet de vijgenboom, met alle aarde uit de pot, in het plantgat en vul waar nodig met de resterende aarde. Verstoor de kluit zo min mogelijk. Het niveau van de grond in de originele pot moet overeenkomen met de bovenkant van de aarde in de nieuwe pot. Begraaf de stam niet dieper dan in de originele pot. Geef de vijgenboom meerdere keren water totdat er water uit de afvoergaten komt. Het toevoegen van mulch aan de bovenkant van de grond vermindert verdamping van water. Geef een paar dagen dagelijks water.

Vijgenbomen en water

Vijgenbomen in de grond mogen niet worden geplant op een locatie met stilstaand water. Een vijgenboom in de grond heeft het voordeel dat het wortelsysteem zich kan verspreiden naar beneden om water te zoeken. Een vijgenboom kan droogte goed tolereren maar geef je tijdens de zomermaanden regelmatig water dan kan de vijgenproductie en kwaliteit van de vijgen beter zijn. Als het warm is hebben vijgenbomen elke dag water nodig. Grotere potten hebben over het algemeen minder water nodig dan kleinere potten.

Bemesting van vijgenbomen

Vijgen voelen zich in alle grondsoorten thuis maar groeien het beste in een alkalische grond (ph groter dan 7). Vijgenbomen in de grond kunnen worden bemest met een uitgebalanceerde meststof (zoals 15-15-15). Volg de aanwijzingen op de verpakking. Gebalanceerd betekent dat de NPK-getallen (stikstof, fosfor, kalium) gelijk zijn.

Winterverzorging

Een vijgenboom die bestand is tegen vorst en kou heeft geen winterbescherming nodig. Mogelijk alleen in de eerste levensjaren.

Een vijgenboom in pot die slecht bestand is tegen vorst moet na de eerste vorst en als alle bladeren van de boom zijn gevallen naar binnen of worden ingepakt. Meestal rond november. Geef in de winter heel licht (maandelijks) water om de grond vochtig te houden als deze niet bevroren is. Vijgen hebben een rustperiode nodig met weinig water en weinig licht. Eind april of begin mei kunnen ze weer worden uitgepakt of uit de garage worden gehaald.

Om een vijgenboom in de grond of pot warm te houden tijdens de winter kan je de grond onder de boom isoleren met mulch. De grond heeft in de winter latente warmte beschikbaar en kan ervoor zorgen dat de boom niet naar gevaarlijke temperaturen daalt. Een manier om de takken te beschermen ,is door de boom gedurende een paar dagen langzaam met touw te binden, de vijgenboom vervolgens in jute (geen plastic!) te wikkelen en de ruimtes te vullen met droge bladeren of hooi. Het inpakken van uw boom garandeert niet dat er geen afsterving zal zijn, maar het is beter dan de boom onbedekt te laten.

Wortelsnoei voor vijgenbomen in pot

Elke 3-4 jaar moet een vijgenboom in pot worden gesnoeid. Er zal een opmerkelijke afname van de groei zijn en de vijgenproductie geeft aan dat het tijd is om dit te doen. In de herfst nadat de bladeren zijn afgevallen leg je de boom op zijn kant en trek je hem uit de pot. Snijd met scherpe sneden ongeveer 1/4 van de kluit weg van de zijkanten en onderkant. De kleinere wortels zijn de voederwortels dus knip indien mogelijk de grotere wortels weg om ruimte te maken voor meer voederwortelgroei. Voeg potgrond toe aan de pot en plant de boom opnieuw. De potgrond moet de ruimte vullen waar de gesnoeide wortels zich bevonden. Geef water en zet de boom weg voor de winter. In het voorjaar voeding toevoegen zoals elk jaar zou moeten gebeuren.